"Grote Treinrover" Ronnie Biggs overleden

In Groot-Brittannië is Ronnie Biggs overleden, de bekendste dader van de bende achter de Grote Treinroof, op de posttrein Londen-Glasgow in 1963. Biggs was 84 jaar oud en was al geruime tijd ziek.

Na de treinroof werd Biggs gearresteerd en veroordeeld tot 30 jaar cel. Kort daarna kon hij ontsnappen en vluchtte hij naar Frankrijk, waar hij plastische chirurgie onderging om onherkenbaar te worden.

Uiteindelijk kwam hij terecht in Rio de Janeiro, waar hij ongrijpbaar was voor de Britse justitie. Brazilië kon hem niet uitleveren omdat hij een kind had verwekt bij een Braziliaanse vrouw. De Braziliaanse wet verbiedt de uitlevering van de vader van een Braziliaans kind. Biggs woonde 35 jaar in Rio, waar hij uitgroeide tot een soort beroemdheid.

In 2001 keerde hij geheel onverwacht omwille van gezondheidsredenen terug naar Groot-Brittannië. Daar zat hij uiteindelijk toch nog een deel van zijn straf uit. In 2009 kwam hij vervroegd vrij, waarop hij naar het ziekenhuis werd overgebracht.