"Licht verhoogde waarden acrylnitril bij sommigen"

Bij één op de vier hulpverleners die bij de treinramp in Wetteren heeft gewerkt, zijn licht verhoogde waarden van acrylnitril in het bloed gevonden. Die stof kwam vrij na de treinramp in mei, waarbij een goederentrein ontspoorde en ontplofte.

Het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid heeft 1.054 bloedstalen van hulpverleners onderzocht. De resultaten zijn vandaag voorgesteld.

Niemand had te hoge waarden in zijn bloed. In ieder geval zijn de hulpverleners minder blootgesteld aan acrylnitril dan de bewoners.

Experts verwachten niet dat dat op lange termijn een effect op hun gezondheid zal hebben. "De betrokkenen hoeven zich dus niet ongerust te maken", zegt woordvoerder Wesley Van Dessel.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) heeft de Hoge Gezondheidsraad gevraagd om de resultaten van de studie te bestuderen en er lessen uit te trekken.

De stof die na het ongeluk in Wetteren vrijkwam is acrylnitril, een erg onvlambare en giftige stof, die onder meer voor de productie van nylon, lijm of oplosmiddel wordt gebruikt.