"Of hij bang was? Dat is nog zacht uitgedrukt"

Bij een zware werfbrand in Kingston, in Canada, heeft een kraanman de schrik van zijn leven beleefd. Terwijl onder hem het vuur in alle hevigheid losbrak, klom hij naar het uiterste puntje van zijn kraan, tientallen meters boven de vlammenzee. Daar kon hij vandaan worden gehaald met een helikopter.

De onfortuinlijke kraanman dankt zijn leven aan sergeant Cory Cisyk. Het was hij die zich vanuit de helikopter liet afzakken om de kraanman te redden. "Ik vroeg eerst en vooral of hij gewond was", doet Cisyk zijn verhaal bij CBC. "Daarna zei ik dat ik hem daar vandaan zou halen." Dat de kraanman doodsangsten uitsloeg , hoeft niet gezegd te worden. "Bang? Dat is nog zacht uitgedrukt", aldus Cisyk.

Echt makkelijk verliep de redding niet. Doordat het slachtoffer op zijn buik bleef liggen en niet durfde te gaan staan, was het moeilijk om het beveiligingstouw rond zijn lichaam vast te maken. "Gelukkig kreeg ik hulp van de boordwerktuigkundige, anders was het niet gelukt."

Na de geslaagde reddingsoperatie was de bemanning van de helikopter nog steeds onder de indruk van de situatie. "Op momenten als deze beseffen we maar al te goed dat onze dagelijkse trainingen niet voor niets zijn geweest", klinkt het.

David Elias van het Canadese leger zegt dat dit soort operaties eigenlijk nooit gebeuren in dichtbevolkt gebied. "Meestal redden we met onze helikopters mensen op zee. De keren dat we iemand vanop een kraan moeten halen zijn op een hand te tellen. En in dit specifieke geval kregen we er nog een inferno bovenop."

John Ashie, een buurtbewoner die alles zag gebeuren, had het gevoel naar een actiefilm te kijken. "Toen die helikopter kwam aangevlogen dacht ik echt "wauw, dit is ongelooflijk. Het lijkt zo onrealistisch", maar het was zuivere realiteit."

lees ook