"Onaanvaardbare behandeling van vluchtelingen op Lampedusa"

De Italiaanse premier Enrico Letta veroordeelt de manier waarop de vluchtelingen in het opvangcentrum op het eiland Lampedusa worden behandeld. Televisiezender RAI toonde gisteren beelden van migranten die in de koude naakt tegen een muur moeten gaan staan om besproeid te worden met water. De Europese Commissie dreigt met sancties.

De Italiaanse president heeft laten weten dat hij duidelijkheid wil over wie verantwoordelijk is voor de wanpraktijken. Hij zegt ook dat er een grondig onderzoek en een straf voor de verantwoordelijken komt.

Ook de Europese commissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström reageert verontwaardigd. "De beelden zijn verschrikkelijk en onaanvaardbaar", laat ze weten in een persbericht. "We hebben al onderzoeken gestart naar de betreurenswaardige omstandigheden in vele Italiaanse detentiecentra, ook in Lampedusa. We zullen niet aarzelen om een inbreukprocedure te starten om ervoor te zorgen dat de EU-normen en -verplichtingen volledig nageleefd worden."

Volgens de krant "Corriere de la Sera" zouden de migranten besmet zijn met schurft.

Meest gelezen