"Tot 650.000 euro per jaar voor opvolger Bellens"

Het federale kernkabinet is het woensdagavond eens geraakt over een loonvoorstel voor de volgende topman van Belgacom. Dat heeft Belga uit goede bron vernomen. De opvolger van Didier Bellens zou nog 500.000 euro vaste verloning krijgen, plus een variabel deel van dertig procent. In totaal kan het dus gaan om 650.000 euro per jaar.
BELGA/WAEM

Het salaris van de nieuwe CEO voor Belgacom zorgde voor heel wat getouwtrek. Dat het minder zou worden dan de ruim 2,4 miljoen euro bruto voor oud-topman Bellens was van bij de start duidelijk. Maar ook het voorstel van het renumeratiecomité - 900.000 tot 1,1 miljoen euro - was minstens voor de socialisten een brug te ver.

Uiteindelijk zouden de federale topministers woensdagavond laat afgeklopt hebben op 500.000 euro, plus tot 150.000 euro variabel. Meer dus dan de 290.000 euro die was afgesproken voor overheidsbedrijven, maar Belgacom is dan ook een beursgenoteerd bedrijf.

De 650.000 euro is wel een maximum, benadrukt men nog op het kabinet van bevoegd minister Jean-Pascal Labille (PS). Het variabele deel hangt immers af van de prestaties. Bovendien is ook afgesproken dat de toekomstige Belgacom-baas geen stock-opties mag krijgen en dat zijn of haar vertrekpremie beperkt blijft tot maximaal een jaar loon.

Ook op dat andere openbare beursgenoteerde bedrijf - Bpost - heeft de beslissing trouwens betrekking. Over de opvolging van huidig topman Johnny Thijs is nog geen vooruitgang geboekt, aldus nog het kabinet-Labille. Volgens een andere bron zou Labille wel nog een onderhoud plannen met Thijs, over de nieuwe loonregels en een mogelijke verlenging van zijn mandaat. Dat loopt begin januari af.