Akkoord met Rusland "houdt Oekraïne weg van de afgrond"

De Oekraïense premier Mykola Azarov heeft tijdens een ministerraad het pas afgesloten akkoord met Rusland verdedigd. Volgens Azarov kan het akkoord de stabiliteit in het land herstellen. Was het akkoord er niet gekomen, dan stond Oekraïne het bankroet en een sociale ineenstorting te wachten, stelde hij.

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin zetten gisteren hun handtekening onder een opmerkelijk akkoord tussen de twee landen. Zo verbindt Moskou er zich toe om voor 15 miljard dollar Oekraïense obligaties op te kopen en verlaagt het Russische staatsbedrijf Gazprom de prijs voor het gas dat het aan Oekraïne levert voor onbepaalde tijd met een derde.

Daarnaast regelden de twee landen nog enkele handelsdisputen, ondertekenden ze een samenwerkingsakkoord voor de bouw van een nieuw vrachtvliegtuig en raakten ze het eens over enkele andere industriële projecten. Met het akkoord halen Oekraïne en Rusland duidelijk de banden aan.

Geheel tegen de wil van de Oekraïense oppositie, die wil dat hun land een meer Europese koers vaart. Samen met tienduizenden mensen komt de oppositie al weken op straat om hun ongenoegen te uiten over de beslissing van president Janoekovitsj om het associatieverdrag met de Europese Unie niet te ondertekenen. Het akkoord met Rusland gooide gisteren nog meer olie op het betogersvuur.

De Oekraïense premier Mykola Azarov (foto bovenaan) verdedigde het akkoord vanmorgen tijdens een ministerraad. Volgens Azarov zal "het historische akkoord" beletten dat Oekraïne failliet gaat en zal het een sociale ineenstorting voorkomen. Het akkoord zal de stabiliteit van de Oekraïense staatsfinanciën beschermen, meent Azarov. Het was de enige keuze voor het land in een tijd van crisis, voegde hij eraan toe. De verlaging van de gasprijs zal de economische groei bovendien doen heropleven, stelde de premier.

De oppositie vraagt zich af wat Oekraïene in ruil voor deze hulp aan Rusland geboden heeft. Volgens de oppositie heeft Janoekovitsj met het akkoord de onafhankelijkheid van Oekraïne "verraden".

Rusland van zijn kant roept Europa op om niet te veel druk op Oekraïne te zetten om de banden met de Europese Unie te versterken.

AP2013