Amerikaanse centrale bank schroeft steun terug

De Fed, de Amerikaanse centrale bank, gaat vanaf januari een beetje minder geld in de Amerikaanse economie pompen. Dat heeft voorzitter Ben Bernanke bekendgemaakt. De Fed acht de tijd rijp, omdat naar eigen zeggen de economie in de VS het beter doet. Naar het besluit van Bernanke werd al enkele weken reikhalzend uitgekeken.

Dat Bernanke de geldkraan een beetje dichtdraait zou een goed teken moeten zijn. Het betekent dat de Fed vindt dat de Amerikaanse economie nu sterk genoeg is en het met wat minder steun kan stellen.

Beleggers en economen keken met argusogen naar de mededeling van de Fed. De steun van de centrale bank zorgt immers voor een stevige ondersteuning van de economie en dus de aandelenkoersen. De angst bestaat dat wanneer die steun - gedeeltelijk - wegvalt, de koersen zullen dalen. Die vrees lijkt voorlopig ongegrond. Na de bekendmaking koerste de Dow Jones stevig hoger.

De Fed zal vanaf januari 10 miljard dollar minder in de Amerikaanse economie pompen. Concreet betekent dat dat de Fed 5 miljard minder staatsobligaties zal kopen en 5 miljard minder herverpakte hypotheken.

Het stimulusprogramma van de Fed kwam er na de bankencrisis en het faillissement van Lehman Brothers in 2008. Om de economie uit de zware recessie te helpen, strooit de Fed tot vandaag met miljarden dollars in de vorm van kredieten voor noodlijdende bedrijven, het opkopen van staatsobligaties en de aankopen van herverpakte hypotheken. Nu het weer wat beter gaat met de economie, viert de Fed de teugels.