Berlusconi mag niet naar Brussel reizen

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi krijgt zijn paspoort niet terug van de rechter en mag niet naar België reizen. Berlusconi wilde in Brussel vergaderen met de Europese Volkspartij (EVP). Hij speelde zijn paspoort kwijt bij zijn veroordeling voor fiscale fraude.

In augustus werd Berlusconi veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. Later werd dat omgezet in huisarrest of een taakstraf. Bij die veroordeling speelde hij ook zijn paspoort kwijt. Berlusconi had dat paspoort teruggevraagd voor zijn trip naar Brussel.

De rechtbank heeft die vraag dus afgewezen. De advocaat van Berlusconi verwees naar het Schengenverdrag over het vrije verkeer van mensen en goederen, waardoor Berlusconi toch naar Brussel zou kunnen gaan. Volgens de rechtbank laat dat personen niet toe om zonder geldig identiteitsbewijs te reizen. Berlusconi moet dus thuisblijven.