Chinese Meiping-vaas voor 370.000 euro verkocht in Gent

In het veilinghuis Loeckx in Gent is een dertig centimeter hoge Chinese Meiping-vaas geveild voor de recordprijs van 370.000 euro. Ook Belgische kunst deed het goed, met een schilderij van Jacob Jordaens (51.000 euro), een geschilderde baadster van Georges Minne (15.000 euro) en een naakttekening van Constant Permeke (11.500 euro).

Het schilderij van Jacob Jordaens, naast Rubens en Van Dyck een van de grootste Vlaamse barokschilders, is een portert van zijn vrouw, Catharina Van Noort. Het behoorde al meerdere generaties tot Belgische kunstcollecties en werd meermaals uitgeleend voor tentoonstellingen in Europa. Daarnaast werden uit dezelfde privécollectie nog oude schilderijen en werken van Latemse kunstenaars verkocht. De werken blijven allemaal in Belgische handen.

Er zijn ook antieke beelden in marmer en hout verkocht, waaronder een twintig centimeter hoog antiek Boeddhabeeld (75.000 euro), een één meter hoog zwart marmeren Italiaans engelbeeld (70.000 euro) of een Gotische albasten Madonna (39.000 euro). Verschillende antieke Chinese vazen gingen voor prijzen tussen de 20.000 en 30.000 euro van de hand, maar de topper was een zeldzame Meiping-vaas, waar de hamer op 370.000 euro aftikte. "We hebben daarmee een record verbroken, dit is exceptioneel", verduidelijkt Peter Loeckx van Veilinghuis Loeckx. "Het gaat om een keizerlijk stuk, zeer exclusief en qua vorm een bepaalde elegantie uitstralend."

De Chinese vazen gaan terug naar China, er was overigens veel interesse uit het buitenland en er werd meer dan 500 keer telefonisch geboden. "Het is leuk om zien dat er nog altijd voor goede stukken veel geld geboden wordt, het bewijst dat ook in ons land de beste prijzen gekregen kunnen worden."

Meest gelezen