Diplomatiek haar in de boter tussen VS en India

Vorige week werd in de VS Devyani Khobragade gearresteerd. Zij is de plaatsvervangende consul van India in New York. Dat die arrestatie de Indiërs niet zint, mogen de Amerikaanse diplomaten in India nu ondervinden. De Indiase overheid heeft enkele bulldozers ingeschakeld om het ongenoegen kenbaar te maken.

De plaatsvervangende consul werd vorige week opgepakt op beschuldiging van fraude met de identiteitskaarten van haar Indiase werkster in haar appartement in New York. Volgens India werd de vrouw op een onwaardige en onaanvaardbare manier behandeld.

Vooral het feit dat de vrouw in een cel met drugscriminelen werd ondergebracht, zit het land hoog. En hoewel ze inmiddels op borgtocht werd vrijgelaten en de Amerikaanse regering zegt dat de normale procedure werd gevolg bij haar aanhouding, doet India een diplomatiek tegenoffensief.

VS-ambassade in India heeft geen "roadblocks" meer

De meest in het oog springende tegenmaatregel is het gebruik van bulldozers rond de Amerikaanse ambassade in India. Alle objecten die het verkeer voor het gebouw belemmeren, zijn weggehaald.  Alleen een klein wachthuistje werd gespaard.

Voorts worden de luchthavenpasjes voor het Amerikaanse ambassadepersoneel ingetrokken. De diplomaten zijn ook verplicht om openheid van zaken te geven over de betaling van het Indiase personeel in Amerikaanse consulaten. Tot slot worden ook de invoervergunningen ingetrokken voor goederen zoals sterke drank, bestemd voor Amerikaanse diplomatieke vestigingen.