Europa akkoord om spaarders beter te beschermen

Er is een Europees akkoord om spaargeld beter te beschermen. Spaargeld blijft gegarandeerd tot 100.000 euro, maar spaarders zullen sneller hun geld terugkrijgen als hun bank in de problemen raakt. Het akkoord tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de lidstaten kwam er gisteravond laat.

Tegen 2024 zullen spaarders bij een failliete bank binnen de zeven werkdagen moeten worden vergoed. Nu moeten spaarders nog een maand op hun geld wachten.

De banken zullen ook zelf een fonds moeten opbouwen dat spaarders bij een faillissement kan vergoeden. Die fondsen zullen geregeld door de overheid worden gecontroleerd, die met name zal nagaan of er genoeg geld in het fonds zit. Spaarders zullen ook duidelijke en begrijpelijke informatie moeten krijgen.

"Het politieke akkoord brengt ons dichter bij een bankenunie", zegt de Litouwse minister van Financiën Rimantas Šadžius. Litouwen is momenteel voorzitter van de Europese Raad.