Europa wil vlees en melk van gekloonde dieren verbieden

De Europese Commissie wil het klonen van dieren verbieden, net als de verkoop van vlees of melk van gekloonde dieren. Een verplichte etikettering van levensmiddelen afkomstig van afstammelingen van gekloonde dieren komt er voorlopig nog niet.
AP2013

Eurocommissaris voor Gezondheid Tonio Borg wil het klonen van runderen, varkens, schapen, geiten en paarden verbieden. Ook de invoer van gekloonde dieren wordt verboden, net als de verkoop van levensmiddelen die afkomstig zijn van gekloonde dieren.

Klonen kan alleen voor onderzoek en het voortbestaan van zeldzame rassen en bedreigde soorten.

Tot dusver zijn er in Europa nog geen vergunningen aangevraagd voor levensmiddelen van gekloonde dieren omdat dat commercieel niet rendabel is. In de Verenigde Staten en Zuid-Amerikaanse landen worden wel afstammelingen van gekloonde dieren gefokt. Die landen voeren jaarlijks honderdduizenden ton rundvlees uit naar Europa, maar ze beschikken niet over een opspoorbaarheidssysteem.

Een Europese poging tot regulering strandde twee jaar geleden omdat de lidstaten niet konden instemmen met de roep van het Europees Parlement om een streng opspoorbaarheidssysteem voor afstammelingen van gekloonde dieren.

Ook nu is er binnen de Europese Commissie gepraat over een etiketteringssysteem voor vlees van afstammelingen van gekloonde dieren, maar de haalbaarheid van dat systeem moet nog verder bestudeerd worden.

Volgens de Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid (EFSA) zijn er geen aanwijzingen dat voedselveiligheid van vlees en melk van gekloonde dieren en hun afstammelingen verschilt van vlees en melk van dieren die op conventionele wijze zijn gefokt.

Het verbod dat wordt ingevoerd door Tonio Borg formuleert dus vooral een antwoord op ethische bezwaren en dierenwelzijnsproblemen.