Nieuwe techniek verraadt slechte bacteriën sneller

Dankzij een nieuwe techniek om de huid van cellen te onderzoeken, kunnen ziekteverwekkende micro-organismen sneller van onschadelijke onderscheiden worden. De techniek maakt het mogelijk om risico's op enkele minuten op te sporen, terwijl de huidige medische tests meer dan een dag duren en in het ziekenhuis afgenomen moeten worden, meldt de UGent.

"Net zoals onze huid in wisselwerking staat met onze omgeving, vertellen bacteriële celwanden veel over de wisselwerking met hun omgeving, en over toekomstige gedrag van de cellen", verduidelijkt Korneel Rabaey (Vakgroep Biochemische en Microbiële Technologie).

"Als bijvoorbeeld de bacterie Pseudomonas aeruginosa agressief wordt, zoals in de longen van mucoviscidose-patiënten gebeurt, verschijnen er nieuwe moleculen op de celwand. Deze kleine veranderingen aan het celoppervlak kunnen met de nieuwe techniek heel gevoelig opgepikt worden. Dit komt omdat de componenten die aan de buitenkant van de cel hangen, het gedrag van een cel in een elektrische veld veranderen, en maken dat cellen al dan niet aan elkaar kleven."

Met de nieuwe techniek kunnen dergelijke oppervlaktecomponenten zeer snel gedetecteerd worden. "Snel betekent hier een kwestie van minuten, terwijl de huidige genetische tests doorgaans meer dan een dag duren en in het ziekenhuis moeten afgenomen worden." Het nieuwe toestel kan mogelijk ook thuis gebruikt worden.

De techniek heeft nog meer toepassingen. Het onderzoek kwam er na een samenwerking tussen de UGent en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en verschijnt in het tijdschrift PlosOne.

BELGA/DIRKX