Onderzoek tegen Schueremans naar mogelijke witwaspraktijken

Het parket van Leuven onderzoekt of Rock Werchter-organisator Herman Schueremans zich schuldig heeft gemaakt aan witwaspraktijken. Dat meldt De Tijd en is bevestigd door het parket. Schueremans ontkent de feiten: "We hebben niets verborgen gehouden."
BELGA/VERGULT

Het dossier werd geopend door de antiwitwascel, die een aangifte gekregen had van een verdachte transactie in 2010. Het gaat om miljoenen euro's waarvan de speurders onderzoeken of ze zijn witgewassen via de Luxemburgse holding Art Deluxe Holdings.

Het parket wil geen toelichting geven bij de inhoud van het onderzoek. "Meer details kan ik daar, gelet op het geheim van het onderzoek en de rechten op verdediging, niet over geven", zegt parketwoordvoerster Sarah Callewaert. "Concrete inhoud van die melding wordt in dit stadium niet gegeven. Naar elke melding wordt serieus onderzoek gedaan."

Herman Schueremans geeft in De Tijd wel meer uitleg en ontkent de feiten. "Het heeft te maken met het podiumbedrijf Stageco, dat ik destijds samen met Hedwig De Meyer uit de grond heb gestampt. Toen ik in 2001 mijn concertbedrijven verkocht aan SFX Entertainment bleef Stageco buiten de overnamedeal. Kort daarna hebben we de situatie voorgelegd aan onze advocaten en zo is de Luxemburgse holding ontstaan."

In 2010 zou Schueremans nog geprobeerd hebben om de constructie met de holding fiscaal te regulariseren bij het bevoegde contactpunt van Financiën, maar dat is niet gelukt. "We hebben de holding geliquideerd en het geld naar België overgeschreven. Dat heeft mijn advocaat zelf meteen bevestigd aan het Contactpunt Regularisaties. Dus ook daar hebben we niets verborgen gehouden. Zelfs op de liquidatie van de Luxemburgse holding hebben we de liquidatiebelasting betaald zoals de Belgische wet voorschrijft."

Schueremans werd al twee keer discreet verhoord. "Ik hoop dat het parket uit de informatie die ik heb gegeven, zal besluiten dat er sprake is van een misverstand", zegt hij. "Het stoort me enorm dat men verkeerdelijk vermoedt dat ik wat dan ook wilde witwassen. (...) Ik heb het beheer van mijn vermogen altijd toevertrouwd aan het fiscaal advocatenkantoor Tiberghien, dat alleen binnen het wettelijk kader handelde."