Overal waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men Mandela tegen

Nelson Mandela is dood. Maar Vlaamse gemeenten willen er alles aan doen om de gedachte aan hem levend te houden. En dus duiken er her en der suggesties op om straten en pleinen naar hem te vernoemen. Een - voorlopig - overzicht.
AFP

Kortrijk en Oostende waren er al snel bij. Nog voor de voormalige Zuid-Afrikaanse president begraven was, liepen ze daar al met het idee rond om een deel van hun stad naar de man te vernoemen.

Kortrijk denkt eraan om het toekomstige concertplein het Nelson Mandelaplein te noemen. Oostende wil dan weer een Nelson Mandelabrug en misschien zelfs een Nelson Mandelastation. Mét standbeeld ervoor.

In Mechelen wil men Mandela eren met een naar hem genoemde sporthal. De stad zal in mei 2014 de sporthal Winketkaai omdopen in de sporthal Nelson Mandela. Met de naamsverandering zal de stad de festiviteiten naar aanleiding van de 50e verjaardag van de diversiteit in gang zetten.

Ook in Gent gaan er nu stemmen op om een plein naar Mandela te vernoemen. Het voorstel komt van CD&V. Het stadsbestuur heeft er wel oren naar, zo blijkt uit een tweet van CD&V-gemeenteraadslid Veli Yüksel. Burgemeester Daniël Termont (SP.A) denkt dan bijvoorbeeld aan een Mandelaplein aan de Krook, waar de bibliotheek van de 21e eeuw wordt gebouwd.

Maar ook kleinere gemeenten blijven niet achter. Zo wil ook Moerbeke een Mandelastraat of -plein. Een concrete straat heeft het gemeentebestuur nog niet in gedachten maar bij een volgende verkaveling zal het advies van de cultuurraad gevraagd worden om een straat naar de onlangs overleden man te vernoemen. Dat zou dan meteen een primeur zijn in de gemeente, want tot nog toe werd geen enkele straat naar een persoon vernoemd.