President Zuid-Soedan "wil praten met rivaal"

President Salva Kiir van Zuid-Soedan heeft aangekondigd dat hij wil praten met zijn politieke rivaal Riek Machar, maar dat hij "niet weet wat de resultaten van die onderhandelingen zullen zijn". De afgelopen dagen zijn er volgens de Verenigde Naties 400 tot 800 gewonden gevallen bij hevige gevechten in de hoofdstad Juba. Intussen lijkt het geweld uit te breiden naar de rest van het land.

De Verenigde Naties vrezen voor een burgeroorlog in Zuid-Soedan. Het land is pas sinds 2011 onafhankelijk van de rest van Soedan, na een decennialange bevrijdingsoorlog tegen het regime in Khartoem die het leven heeft gekost aan ruim 2 miljoen mensen.

Volgens president Salva Kiir heeft een groep soldaten zondagnacht tevergeefs de macht proberen te grijpen. Het zou gaan om militairen die trouw zijn aan voormalig vicepresident Riek Machar (foto). Machar ontkent vanuit de Keniaanse hoofdstad Nairobi dat hij achter de poging tot staatsgreep zit.

Het conflict loopt langs etnische scheidingslijnen en gaat tussen aanhangers van de Dinka-stam, waartoe president Kiir behoort, en de Nuer, waartoe Machar behoort. De Dinka vormen de dominante groep in Zuid-Soedan.

Volgens Gerard Araud, de Franse ambassadeur bij de VN, hebben 20.000 vluchtelingen hun toevlucht gezocht in de VN-missie in Juba. "Er zijn berichten over honderden slachtoffers", zegt hij tegen de Britse omroep BBC. "Momenteel krijgen we deze berichten niet bevestigd, maar zeker is dat de tol hoog is."

Vandaag was de situatie in de hoofdstad Juba iets rustiger, al waren er opnieuw vuurgevechten. Het geweld verspreidt zich wel verder over de regio. Onder andere in Bor, 150 kilometer te noorden van Juba, zijn al zware gevechten uitgebroken.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zegt erg ongerust te zijn over de situatie in Zuid-Soedan. "Dit is een politieke crisis die dringend opgelost moet worden via politieke dialoog. Het risico bestaat dat het geweld uitbreidt naar naburige staten. We hebben daarvan al signalen gekregen."

Verschillende landen hebben al het zekere voor het onzekere genomen en hun ambassadepersoneel teruggetrokken. Ook ons land raadt af om naar Zuid-Soedan te reizen.