Printen van oogcellen oplossing blindheid?

Wetenschappers aan de universiteit van Cambridge zijn erin geslaagd om oogcellen van ratten te printen met een speciale printer. Het onderzoek kan een stap zijn naar de genezing van blindheid. De cellen bleven na het printen in leven en zouden kunnen gebruikt worden om "zieke" ogen te "genezen".
JACOPIN / BSIP
Het netvlies (of retina) is het fijne oranje lijntje dat rond het oog loopt.

De oorzaak van blindheid is vaak het verlies van cellen in het netvlies van het oog. Het netvlies (het fijne oranje lijntje dat rond het oog loopt op de foto bovenaan) zorgt ervoor dat het licht dat in je oog binnenkomt, wordt opgevangen. Als er cellen in het netvlies niet naar behoren werken of afsterven, wordt het zicht beperkt.

De wetenschappers aan Cambridge zijn er nu in geslaagd om nieuwe oogcellen van ratten te printen. Na het printen bleven de cellen in leven. Die zouden in theorie dan weer kunnen worden ingeplant om "defecte" ogen te genezen.

Het onderzoek is nog maar een begin. Eerst zal men verder testen op ratten om daarna eventueel op mensen te testen. Het is nog onduidelijk in hoeverre het zicht van mensen zal kunnen worden hersteld. "Maar zelfs een kleine verbetering kan voor blinde mensen een wereld van verschil maken", besluiten de onderzoekers.