Stakingsdreiging Brussels Airlines is afgewend

De stakingsdreiging bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines is opnieuw van de baan. Vanmiddag besliste een delegatie van piloten unaniem om geen acties te voeren zolang de onderhandelingen met de directie lopen, dus zeker tot na de eindejaarsperiode.

De doorbraak in de moeizame onderhandelingen kwam er nadat Etienne Davignon, voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airlines, afgelopen maandag tussenbeide was gekomen. Hij bevestigde nog eens dat piloten ouder dan 58 jaar kunnen blijven werken en niet verplicht met pensioen zullen worden gestuurd.

Over de andere punten, zoals overuren en pensioenen, zal in januari en februari "stap voor stap" voort worden onderhandeld. De sociaal bemiddelaar stelde eerder al 15 maart als streefdatum voor een globaal akkoord.

Het sociaal overleg over besparingen bij de piloten van Brussels Airlines zat de afgelopen weken helemaal in het slop. Na een meerdaagse staking in november was een voorlopig akkoord bereikt, maar nauwelijks enkele dagen later was het vertrouwen in de directie opnieuw zoek. Er circuleerde al een pamflet waarin opnieuw werd gedreigd met een staking. Die dreiging is nu afgewend, zeggen de vakbonden. "Er is unaniem beslist om geen actie te voeren of te staken zolang de onderhandelingen lopen."