Steeds minder varkenshouders in Vlaanderen

Vlaanderen telt sinds begin dit jaar opnieuw minder varkenshouders. Dit jaar zijn een 200-tal bedrijven verdwenen. In totaal zijn er in Vlaanderen zo'n 4500 varkenshouders, maar ze hebben het financieel erg moeilijk.

De Vlaamse varkenshouders geraken moeilijk uit de kosten. Ze lijden onder het dure veevoeder en de concurrentie met Duitsland. Vooral de kleine familiebedrijven sneuvelen.

"De productie blijft de afgelopen jaren stabiel. het aantal bedrijven daalt fors, maar er is al jarenlang een schaalvergroting aan de gang", zegt varkershouder Luc Van Dommelen. "Daardoor kunnen die bedrijven efficiënter werken, maar het zijn veel minder familiebedrijven."

Niet alleen de varkenshouders, ook de pluimveehouders en de tomatenkwekers hebben een moeilijk jaar achter de rug.