Steunfonds Pukkelpop en slachtoffer komen tot schikking na ramp

Ruim twee jaar nadat een zware storm over Pukkelpop trok, heeft een slachtoffer nog een schikking gesloten met het steunfonds. Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad en is bevestigd. De man was een van de twee slachtoffers die nog een klacht hadden lopen. "Het steunfonds biedt niet enkel financiële hulp, maar ook bijstand", zegt voorzitter Stijn Meuris. "De contacten zijn reëel en intens."

Het Steunfonds Slachtoffers Pukkelpopstorm is een fonds dat opgebouwd is uit giften. Het is opgericht om de slachtoffers van de storm te vergoeden voor hun medische kosten. De stichting werkt onafhankelijk van het festival, maar krijgt de steun van de organisatie. Stijn Meuris is er de voorzitter van.  "Het steunfonds heeft meer dan 700.000 euro ingezameld", vertelde Meuris aan Radio 2 Limburg. "Ik kan u verzekeren dat iedere euro aan de slachtoffers besteed wordt. Het steunfonds is nog altijd actief en gaat ook actief blijven."

"In plaats van een lang en slopend strafrechtelijk proces en de eventueel daarop volgende burgerlijke procedure af te wachten, heeft de man besloten om een overeenkomst te sluiten", zegt Werner Haex, advocaat van het slachtoffer, in De Standaard. Ook Meuris gaat niet in op de details. "Dit is een privé-aangelegenheid", zegt Meuris. "De titel die vandaag in De Standaard verscheen ("Pukkelpop koopt slachtoffers af", nvdr) gaf een beetje de rare indicatie dat het om een soort zwijggeld zou gaan of een afkoopsom. (...) Het gaat niet over afkopen, maar over een mogelijkheid waar alle andere slachtoffers ook gebruik van gemaakt hebben. Het lijkt of er stiekem een financiële deal gemaakt is, maar dat is niet zo. Het steunfonds biedt niet enkel financiële hulp, maar ook bijstand. De contacten zijn reëel en intens."

Het steunfonds heeft tot nu al 59 mensen geholpen waaronder de families van de overleden slachtoffers. "Een aantal personen worden nog steeds actief ondersteund", klinkt het in een persbericht. Bij de ramp stierven 5 mensen.

De kans dat het nog tot een proces komt, wordt door de intrekking van de klachten kleiner. Er wordt nu nog met één persoon onderhandeld over een overeenkomst. Naast deze procedure loopt er nog altijd een zaak rond de terugbetaling van de tickets van 350 festivalgangers.