Universitaire ziekenhuizen klagen besparingen aan

De universitaire ziekenhuizen klagen dat er te veel bespaard wordt en vragen om meer middelen voor toegepast klinisch onderzoek. "Alle universitaire ziekenhuizen dreigen af te stevenen op structurele financiële problemen", zegt de voorzitter van de Raad van Universitaire Ziekenhuizen Marc Noppen in "De ochtend" op Radio 1.

Volgens Noppen zijn besparingen in de zorgsector heel normaal. "Het zijn moeilijke tijden waar wij zeker ons steentje aan willen bijdragen", zegt hij. "Universitaire ziekenhuizen houden zich naast patiëntenzorg ook bezig met de opleiding van jonge artsen en het ontwikkelen van nieuwe technologieën. Voor die laatste twee zijn er extra mensen en extra middelen nodig."

"België heeft een goede reputatie op vlak van ontwikkeling van geneesmiddelen en behandelingen. Ook alle overheden vinden innovatie belangrijk", zegt de voorzitter. "Op de eerste plaats staat nog steeds de patiëntenzorg, maar we zullen keuzes moeten maken. Het is het een of het andere."

"Het kostenplaatje is erg hoog", zegt Noppen. "Alle zeven universitaire ziekenhuizen dreigen af te stevenen op structurele financiële problemen. We staan op de rand van de afgrond."

De universitaire ziekenhuizen benadrukken ook dat nieuwe doeltreffende behandelingen van ziekten de overheid op termijn geld kan opleveren.