Vlaming Dirk Bosmans wint het Groot Dictee

De Vlaamse communicatieadviseur Dirk Bosmans (36) uit Sint-Jans-Molenbeek heeft het 24e Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. Hij maakte net als de nummer twee, Joke Beltman uit Nederland, dertien fouten. Omdat hij minder spelfouten maakte is hij de winnaar. De beste prominente deelnemer was de Vlaamse poëzie-performer Maud Vanhauwaert met 21 fouten.

Kees van Kooten heeft zich van zijn meest avontuurlijke kant laten zien als auteur van het 24e Groot Dictee der Nederlandse Taal. De titel van zijn tekst luidde: "Een przewalskipaardenmiddel".

Voor het eerst in de geschiedenis van de spelwedstrijd werden er ook taalfouten in de tekst opgenomen, die de deelnemers moesten aanduiden, maar niet verbeteren. Bij de correctie van de dictees werden de niet herkende taalfouten in rekening gebracht, maar in geval van ex aequo was het aantal spelfouten doorslaggevend.

In totaal namen 62 mensen deel aan het Groot Dictee. De gebruikelijke 30 prominenten uit Nederland en België en de 30 lezers van de Volkskrant en De Morgen werden aangevuld door Koen Wauters en Tom Waes (foto), die een onderling duel met de pen uitvochten in het kader van hun programma "Wauters vs Waes".

De 36-jarige Dirk Bosmans uit Sint-Jans-Molenbeek eindigde ex aequo met Nederlandse Joke Beltman op de eerste plaats. Ze hadden allebei dertien fouten gemaakt, maar Bosmans won met een spelfout minder dan Beltman (7 voor Bosmans, 8 voor Beltman).

"Het is vurrukkulluk. Ik denk dat mijn leraar in de lagere school een compliment verdient. Ik zat op dezelfde lagere school van de winnaar van vorig jaar. Wie het is, weet ik niet", bedankte Dirk Bosmans. Hij bedankte ook Kees van Kooten voor de mooie tekst.

Bij de prominenten was het feest voor poëzie-performer Maud Vanhauwaert uit België. Zij maakte net als de Nederlandse socioloog Paul Schnabel 21 fouten, maar ze scoorde met 14 spelfouten beter dan de 16 spelfouten van Schnabel. VRT-journaliste Ann De Bie strandde met 22 fouten (13 spelfouten) op een verdienstelijke derde plaats.

Met de nieuwe overwinning stijgt het aantal Vlaamse zeges tot dertien, tegenover tien Nederlandse overwinningen. Eén keer was er een ex aequo, in 2011.