Vzw Stop Darmkanker stuurt open brief naar Brad Pitt

De Amerikaanse acteur en producer Brad Pitt wordt vandaag vijftig jaar. Omdat hij daarmee, zoals alle vijftigplussers, een verhoogde kans op darmkanker loopt, stuurt vzw Stop Darmkanker hem een open brief.

De actiegroep roept hem op om zichzelf te redden door een test te doen en dit met de rest van de wereld te delen, net zoals zijn vrouw Angelina Jolie dat eerder deed voor borstkanker.

"Wereldwijd zijn er jaarlijks 1 miljoen nieuwe gevallen van darmkanker", zegt maag- en darmspecialist dr. Luc Colemont (vzw Stop Darmkanker). "In Vlaanderen sterven elk dag vijf mensen aan deze ziekte, terwijl darmkanker een ideale ziekte is om op te sporen."

Colemont merkt op dat 90% van de patiënten met darmkanker ouder zijn dan vijftig jaar en één op twintig uit die leeftijdsgroep met de ziekte geconfronteerd wordt.

Bij de brief zat een iFOB-test waarmee snel en eenvoudig darmkanker opgespoord kan worden. De immunochemische faeces occult bloed-test (iFOB) spoort bloed in de ontlasting op dat met het blote oog niet zichtbaar is en eventueel afkomstig is van een poliep of gezwel.

De open brief staat op de website Dearbradpitt.com.