Zijn er diamanten te vinden op Antarctica?

Volgens Australische wetenschappers is het mogelijk dat er diamanten te vinden zijn op Antarctica. De onderzoekers hebben daar kimberliet ontdekt, een vulkanisch gesteente dat de belangrijkste bron van diamanten is. Dat staat te lezen in een onderzoek dat in het tijdschrift Nature Communications gepubliceerd werd.

De wetenschappers vonden het gesteente op de hellingen van de Mount Meredith, in het noorden van het het Prins Charles-gebergte.

Diamanten worden uit zuivere koolstof onder extreme hitte en druk op een diepte van ongeveer 150 kilometer in de aardkorst gevormd. Vulkanische uitbarstingen brengen de waardevolle kristallen aan de oppervlakte, meestal in kimberliet.

De aanwezigheid van kimberliet is vaak een aanwijzing voor de aanwezigheid van diamanten. Dat was eerder al het geval in onder andere Afrika, Siberië en Australië.

Het onderzoek met alle bevindingen is te vinden op de website van "Nature communications".