39 mensen geëxecuteerd in VS in 2013

Dit jaar zullen er in de Verenigde Staten 39 executies hebben plaatsgevonden. Het aantal terdoodveroordelingen en executies zet daarmee de dalende trend van de voorbije jaren voort. Dat blijkt uit een rapport van het informatiecentrum over de doodstraf DIPC.

Het is nog maar de tweede keer in bijna twee decennia dat het aantal executies in de VS onder de 40 zakt. In 1994 werden 31 mensen terechtgesteld. Dit jaar dus 39.

In 1999 bereikte het aantal executies een recordaantal met 98. Sindsdien is er opnieuw een dalende trend. Afgelopen jaar werd ook 33 keer een uitstel van executie verleend.

Ook het aantal mensen dat de doodstraf krijgt - de effectieve uitsprak in de rechtbank dus - vertoont een dalende trend. Het DIPC noteerde 80 terdoodveroordelingen in 2013. Dat zijn er iets meer dan in 2012, toen er 77 waren, maar het gaat om een van de laagste cijfers sinds 1973. De recordjaren wat het aantal terdoodveroordelingen betreft, waren 1994 en 1996, met telkens 315 terdoodveroordelingen.

De dalende trend laat zich ook voelen op "death row" zelf, de plaats in de gevangenissen waar terdoodveroordeelden op de uitvoering van hun straf wachten. In 2000 wachtten 3.670 gevangenen op hun executie, in 2012 waren dat 3.170 gevangenen, op 1 april 2013 3.108.

"Gevolg van gerechtelijke dwalingen"

Het DIPC linkt de dalende trend aan het "talrijke aantal gerechtelijke dwalingen". "De jury's zijn minder geneigd om de doodstraf uit te spreken en de procureurs om ze te eisen", stelt het DIPC. Er zou ook een tekort zijn aan het product dat voor de executies gebruikt wordt.

De voorbije zes jaar hebben zes Amerikaanse staten de doodstraf afgeschaft. Afgelopen jaar deed Maryland dat nog, als 18e Amerikaanse staat.

Volgens een studie van Gallup neemt ook de steun van de publieke opinie af. 60 procent van de bevolking zou nog achter de doodstraf staan, het laagste cijfer in 40 jaar.