"Crombez laat uitschijnen dat wie cash aanvaardt, een fraudeur is"

De Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT) is niet te spreken over de suggestie van staatssecretaris John Crombez om betaalterminals voor vrije beroepen te verplichten. Dat kan volgens de SP.A'er helpen in de strijd tegen fraude. De tandartsenvereniging reageert boos: "De staatssecretaris laat uitschijnen dat iedereen die cash geld aanvaardt een mogelijke fraudeur is. Wij betreuren ten zeerste de uitspraken van de heer Crombez die meteen een hele beroepscategorie in een kwaad daglicht stellen."

Bij de voorstelling van zijn boek "Zwart en wit" gisteren suggereerde staatssecretaris Crombez dat het terugdringen van cashbetalingen een wapen kan zijn in de strijd tegen fraude. Hij zou de vrije beroepen zoals tandartsen, advocaten en plastische chirurgen daarom graag verplichten om de mogelijkheid van elektronisch betalen te voorzien.

Gisteren reageerde de Federatie van Vrije en Intellectuele Beroepen (FVIB) al afwijzend op het voorstel. "Fraude moet de wereld uit, maar vrije beroepen verplichten elektronisch te betalen is geen optie", klonk het. "Cash geld is tot nader order nog steeds een legaal betaalmiddel."

Ook de tandartsenvereniging VBT "tilt zwaar" aan de uitspraak van Crombez. "Betalen met cash geld is tot vandaag nog steeds een legitieme vorm van betaling. Bovendien bestaat de mogelijkheid om elektronisch te betalen bij de meeste tandartsen. Daarenboven kan men de patiënten niet verplichten om enkel elektronisch te betalen", luidt het. De organisatie pikt het ook niet dat iedereen die cash geld aanvaardt wordt bestempeld als een "mogelijke fraudeur".