"Duizendtal doden in de Centraal-Afrikaanse Republiek"

Volgens Amnesty International en Human Rights Watch is het dodental van het geweld van de voorbije weken groter dan eerst was aangenomen. Volgens de mensenrechtenorganisaties is er zelfs sprake van een toename van het geweld en de wreedheden.
AFP ImageForum

Eerder deze maand hebben christelijke milities in Bangui ongeveer 60 moslims gedood bij een huis-aan-huis-zuiveringsactie. Bij een represaille van losgeslagen Seleka-strijders zijn een kleine 1.000 doden gevallen. Eerder hadden de Verenigde Naties het over zo'n 600 dodelijke slachtoffers.

"Ons opzoekingswerk van de voorbije twee weken laat er geen twijfel  over bestaan: beide partijen hebben zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid", deelt Amnesty mee. Bij de slachtoffers van het geweld zijn ook vrouwen en kinderen. Amnesty-expert Christian Mukosa heeft het over standrechtelijke executies, verminkingen, doelbewust vernielen van religieuze gebouwen en gedwongen verhuizingen van groepen mensen.

"Ondanks de aanwezigheid van Franse en Afrikaanse vredestroepen worden nog dagelijks burgers vermoord", zegt Amnesty. "De sectaire wreedheden verergeren nog", zegt Human Rights Watch in een verslag. Vooral in het stadje Bossangoa, ten noorden van de hoofdstad Bangui, zou de toestand erg zijn. Hier zouden vooral Seleka-strijders de burgers terroriseren.

"Landen die bezorgd zijn over de toestand zouden best de Afrikaanse vredesmacht Misca versterken en de inspanningen van Frankrijk ondersteunen om de burgers te beschermen", zegt Huiman Rights Watch nog.