"Geen fouten gemaakt bij doodschieten sneeuwpanter"

De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft gisteren een inspecteur-dierenarts naar het dierenpark Monde Sauvage in Aywaille gestuurd, om er de omstandigheden van de dood van een sneeuwpanter te onderzoeken. Het onderzoek is nog niet afgerond, maar voorlopig konden nog geen fouten worden ontdekt. Op basis van de eerste elementen lijkt het erop dat de verantwoordelijken van het dierenpark alle maatregelen hebben genomen om het dier te proberen verdoven.
(archieffoto)

De inspecteur van de federale overheidsdienst hield een reconstructie van de feiten. De sneeuwpanter was dinsdag ontsnapt en werd in de nacht van dinsdag op woensdag doodgeschoten.

Uit het onderzoek blijkt alvast dat er een dierenarts aanwezig was, die instond voor de coördinatie. "Alle maatregelen om het dier te verdoven waren genomen, maar de sneeuwpanter reageerde agressief op het moment dat het proces werd opgestart. Het lijkt erop dat een schot in zo'n situatie niet te vermijden was", aldus woordvoerder Jan Eyckmans van de federale overheidsdienst. Voorlopig kan de verantwoordelijken van het park dan ook niets verweten worden.

Over de omstandigheden waarin het dier sinds zijn aankomst twee weken geleden werd vastgehouden, zei dierenrechtenorganisatie GAIA dat het kabinet van minister van Dierenwelzijn Laurette Onkelinx (PS) al heeft laten verstaan dat de wettelijke normen voor dierentuinen in België niet waren nageleefd. Maar op het kabinet zelf noemt men deze verklaring "totaal voorbarig". "Dit deel van het onderzoek is nog niet gestart. We gaan de kooi onderzoeken op het respecteren van de normen voor dierenwelzijn. Wat de veiligheid betreft, is dit een zaak voor Binnenlandse Zaken en voor de burgemeester", aldus Eyckmans.