"Geen goed idee dat opnieuw publiek geld gebruikt wordt"

Vlaams Parlementslid Björn Rzoska (Groen) heeft zijn bedenkingen bij de bereidheid van publieke investeerders, zoals de Waalse intercommunale Tecteo, om opnieuw publiek geld in het groenestroombedrijf Electrawinds te steken. Hij vindt dat het parlement ook een rol moet spelen bij overnames van bedrijven zoals Electrawinds, waarin al 160 miljoen euro (in)direct door de overheid is geïnvesteerd, zegt hij aan Belga.

"Ik heb er mijn bedenkingen bij dat er opnieuw publieke middelen in Electrawinds gestoken zouden worden", klinkt het. Rzoska vindt onder meer dat potentiële overnemers zich in het parlement zouden moeten verantwoorden. Hij vindt het geen goed idee dat opnieuw publiek geld gebruikt zou worden, terwijl er ook privéspelers interesse tonen.

Daarnaast wijst hij op politieke hulplijnen die naar het bedrijf in Oostende worden gelegd. Hij doelt dan onder meer op socialistische partij PS bij Tecteo en de politieke ploeg rond het Limburgse Bionerga. Dat is kandidaat om Biostoom, één van de belangrijkste activa van Electrawinds, over te nemen. "Ik vind het onvoorstelbaar dat politici die in de raden van bestuur van die bedrijven zitten, opnieuw publieke middelen willen aanwenden", klinkt het.