"Glas terugbrengen naar toog is zwartwerk"

Een café in Locmiquelic in Frankrijk heeft een boete gekregen van 9.000 euro omdat een klant zelf zijn glas terug heeft gebracht naar de toog. Volgens de controledienst Urssaf is dat een vorm van zwartwerk. Dat meldt Le Télégramme.

In café Mamm Kounifl, dat al tien jaar wordt uitgebaat door Maryka Le Floch en haar man, gaan klanten als het druk is zelf hun bestelling doorgeven aan de toog. Als ze een tweede keer iets willen bestellen, brengen ze hun lege glazen ook zelf naar de toog. Dat is daar al jaren een gewoonte.

Op 30 juni 2012 kreeg het café controle van de dienst Urssaf. Zij oordeelden dat de klanten zich gedroegen als werknemers, aangezien ze zelf hun leeggoed terugbrachten en zelf hun bestellingen gingen doorgeven.

Oorspronkelijk dacht Le Floch dat het om een grap ging, maar dat bleek niet zo te zijn. Er kwam een lange procedure waarbij de officier van justitie uiteindelijk de zaak liet vallen.

De controledienst Urssaf wil het daar echter niet bij laten en vraagt een boete van 9.000 euro aan de caféuitbaters. Het is nu de dienst sociale zekerheid die zal beslissen of de uitbaters de boete effectief zullen moeten betalen.

Meest gelezen