"Lang alleen gestaan, maar gezond verstand heeft het gehaald"

De SP.A reageert bij monde van Kamerlid David Geerts tevreden op de beslissing om de lonen van CEO's van Belgacom en Bpost te beperken tot maximaal 650.000 euro per jaar. "We hebben lang alleen gestaan, maar het gezond verstand heeft het gehaald", reageert Geerts in een persbericht.

Het kernkabinet raakte het gisteravond een over een loonvoorstel voor de volgende topman van Belgacom en voor de CEO van Bpost. De CEO's zouden nog 500.000 euro vaste verloning krijgen, plus een variabel deel van 30 procent. In totaal kan het dus gaan om 650.000 euro per jaar.

De SP.A is tevreden over de beslissing, al kan de beslissing nog wat deining veroorzaken bij Bpost. Het is immers nog niet zeker of Bpost-topman Johnny Thijs (kleine foto) aan die voorwaarden wil voortwerken. Thijs krijgt ook de steun van de raad van bestuur die een loon van 650.000 euro een "miskenning vindt van het geleverde werk van Thijs".

"We hebben lang alleen gestaan in deze strijd", reageert SP.A-Kamerlid David Geerts nu, "maar ik ben blij dat we hebben doorgezet en dat het gezond verstand het heeft gehaald. In deze economisch moeilijke tijden hebben we van heel wat groepen uit de samenleving inspanningen gevraagd. Dat deed vaak pijn. Het is niet meer dan logisch dat we ook van de topverdieners een bijdrage vragen."

Het adagium "if you peanuts, you get monkeys", noemt Geerts nonsens. "Wie zoiets durft te zeggen, bewijst vooral dat hij/zij de waarde van geld niet meer kent", klinkt het. "De looninspanning binnen Bpost bedraagt nu 35, de CEO verdient dus maximaal 35 keer zoveel als de minst betaalde werknemer, en dat vind ik een bijzonder groot verschil. "

Geerts noemt een plafond van 650.000 euro voor de top van het bedrijf "nog altijd enorm veel geld, maar het is nog net verdedigbaar". "Voor dit loon kan je ongetwijfeld uitstekende managers vinden."