"Mag u van Open VLD niet scoren misschien? De N-VA zal u steunen"

Oppositiepartij N-VA wil minister van Financiën Koen Geens (CD&V) steunen om de uitbreiding van het fiscaal voordeel op spaarboekjes door het parlement te krijgen, ondanks tegenstand van coalitiepartner Open VLD. "Dien uw voorstel hier in het parlement in, u kan op ons rekenen", liet N-VA-Kamerlid Peter Dedecker in de plenaire Kamer weten aan minister Geens.

Het bankenplan verdeelt de federale regering al een hele tijd. De socialisten blijven hameren op een echte splitsing van deposito- en zakenbanken, terwijl de liberalen zich verzetten tegen de uitbreiding van de fiscale vrijstelling voor spaarboekjes naar andere beleggingsproducten. Vooral uit vrees voor een vermogenskadaster.

"Nochtans zou dat net een belastingverlaging zijn", rook de N-VA haar kans schoon. "Die fiscale discriminatie op spaargeld aanpakken is voor ons zeer belangrijk", zo merkte Dedecker fijntjes op. "Als die is weggewerkt, dan is dat in ieders voordeel."

"Zeer vreemd dus," vervolgde de N-VA'er, "dat dit u niet gegund wordt door Open VLD". "Dit zou een belastingverlaging kunnen zijn. Ik begrijp de onverzettelijkheid dus niet. Of mag u hier van Open VLD niet mee scoren misschien?"

De Vlaams-nationalisten reiken Geens alvast de hand. "Dien gewoon uw voorstel hier in het parlement in, u kan op ons rekenen", zei Dedecker. Weliswaar op voorwaarde dat "het voorstel even goed is als het onze", klonk het. Dat houdt in dat - "zoals in Duitsland" - de banken enkel de vrijgestelde spaarinkomsten moeten meedelen. Wie op de andere inkomsten correct de roerende voorheffing betaalt, moet geen verdere aangifte doen.

Geens zelf bleef op de vlakte over de moeilijke onderhandelingen. Hij benadrukte dat het om een zeer complex dossier en diepgaande hervormingen gaat. "We moeten zoeken naar een evenwicht tussen streng optreden en zuurstof geven voor de banken om de reële economie te ondersteunen", besloot hij. "Dat evenwicht is essentieel, maar niet eenvoudig."