"Niet tegen Europa, maar voor een ander Europa"

In Brussel is deze voormiddag actie gevoerd naar aanleiding van de EU-top. Volgens de alliantie die de betoging organiseerde, was het protest "niet tegen Europa, maar voor een ander Europa". De betoging, die georganiseerd werd door ngo's, vakbonden en boerenorganisaties, was gericht tegen de besparingspolitiek van Europa en tegen het overleg met de Verenigde Staten over een vrijhandelsakkoord.

De alliantie D19-20, die het protest organiseerde, heeft naar eigen zeggen geen antwoord gekregen op hun open brief naar Herman van Van Rompuy, de voorzitter van de Europese raad. Daarom wouden ze nu een gesprek met Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht of met Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad. Dat is er echter niet gekomen. "We hebben deze actie georganiseerd omdat er niet naar ons geluisterd werd", zegt Stijn Van de Rijck van de christelijke vakbond ACV. "En ook nu wil het Europese beleid geen gesprek."

Het is de eerste keer dat een dergelijke coalitie van vakbonden, landbouworganisaties en ngo's samen actievoeren. Volgens een woordvoerder van de christelijke vakbond CSC waren er vanmorgen 1.500 à 2.000 betogers in Brussel.

Verkeersproblemen

De actie veroorzaakte deze voormiddag ook heel wat problemen op de weg. Vooral in de Europese wijk en in de omgeving van de rotonde Montgomery was het verkeer ernstig verstoord. De Wettunnel en de Jubelparktunnel waren een tijd lang afgesloten voor het verkeer. De Reyerstunnel is tot het einde van de EU-top afgesloten voor alle verkeer.

Er zou sprake zijn van een nieuwe actie die vrijdag aan het Brussels parlement zou plaatsvinden tegen de verdragen. Meer details zijn er nog niet bekend.