"Radicale groepering foltert op grote schaal in Syrië"

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International wijst in een nieuw rapport met een beschuldigende vinger naar de groepering Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS). De radicale jihadistische groepering zou op grote schaal folteren en executies uitvoeren in geheime gevangenissen in het noorden van Syrië. Amnesty roept op om de groepering niet langer te bevoorraden.

De radicale soennitische groepering ISIS is momenteel een van de belangrijkste strijdende partijen in Syrië. De groep die banden heeft met Al Qaeda, staat vooral sterk in het noorden van het land. ISIS wil daar en in Irak de islamitische wetgeving sharia invoeren en pakt wie daar niet wil in meegaan genadeloos hard aan, zo stelt Amnesty in zijn rapport. De groepering komt overigens ook regelmatig in conflict met andere rebellenbewegingen.

Amnesty heeft weet van zeven detentiecentra in de provincies Aleppo en Al-Raqqah waar gevangenen gefolterd en geëxecuteerd worden. Ook kinderen zouden er in de meest mensonterende omstandigheden worden vastgehouden. De gedetineerden zitten er vast op beschuldiging van diefstal, seks buiten het huwelijk en roken. Ook politieke tegenstanders - zowel rebellen als medestanders van Assad - zitten er in de cel.

De mensenrechtenorganisatie vraagt ISIS om haar wreedheden tegen de Syrische bevolking stop te zetten maar roept ook de internationale gemeenschap en met name de Golfstaten op om de groep niet langer te bevoorraden met wapens of geld.