"Vuile operatie tegen mijn regering"

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft erg kwaad gereageerd omdat enkele van zijn medestanders opgepakt zijn op verdenking van corruptie. "Dit is een vuile operatie tegen de regering."

52 mensen werden gisteren in Turkije opgepakt in een grootschalig corruptieonderzoek. Daarbij waren enkele medestanders van Erdogan, onder meer drie zonen van ministers uit de regering van Erdogan. "Dit is een vuile operatie, wij zullen deze politieke manipulatie niet aanvaarden", zegt Erdogan.

Intussen zijn verschillende agenten die meegeholpen hebben aan de arrestaties, ontslagen. "Zij hebben het ambt misbruikt", zegt Erdogan.

Conflict binnen de AKP?

Verschillende Turkse waarnemers menen dat het gerechtelijk onderzoek te maken heeft met het al enkele maanden broeiende conflict tussen Erdogan en de heel invloedrijke organisatie van predikant Fetullah Gülen. Dat zijn twee strekkingen binnen de AK-partij, de gematigd-conservatieve, islamistische partij van Erdogan, die al sinds 2002 aan de macht is.

De regering wil namelijk zijn privéscholen, die voor de organisatie een van de voornaamste inkomstenbronnen zijn, afschaffen. Gülen, die dankzij zijn steun Erdogan aan zijn verkiezingsoverwinningen hielp, leeft in de Verenigde Staten in ballingschap.

Meest gelezen