Adviescomité stelt voor om NSA aan banden te leggen

In de Verenigde Staten heeft een comité bestaande uit veiligheids- en juridische experts een grondig rapport met aanbevelingen klaar voor een beter toezicht op de inlichtingendienst NSA. De aanbevelingen gaan onder meer over wie telefoongegevens mag bijhouden. Belangrijk detail, de adviezen zijn niet bindend. President Barack Obama heeft er zelfs al een verworpen.
AP2013

Het adviescomité stelt voor om de telefoongegevens van Amerikanen voortaan te laten bijhouden door de telecomoperatoren en niet meer door de NSA. In de plaats van een enkel gerechtelijk bevel nu zouden er verschillende zulke bevelen nodig zijn voor verder onderzoek van de gegevens.

Daarnaast zou de president persoonlijk zijn handtekening moeten zetten onder de toelating om buitenlandse leiders te bespioneren. Buitenlandse mogendheden zouden een non-spionageverdrag kunnen aangaan met Washington. En het Witte Huis zou expliciet de toestemming moeten geven voor delicate spionageopdrachten.

Zelfs al zou Obama maar de helft van de 46 aanbevelingen opvolgen dan nog zou de werking van de NSA grondig veranderen. Een van de adviezen is alvast onmiddellijk naar de presidentiële prullenmand verwezen. Het gaat om het voorstel om de NSA en de Cybereenheid te splitsen waardoor een burger aan het hoofd van de NSA zou kunnen komen. De overige adviezen zouden wel in overweging worden genomen, aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Privacy-activisten en voorvechters van de campagne om de NSA-afluisterpraktijken aan banden te leggen, hebben al verheugd gereageerd op het rapport. "De boodschap aan de NSA komt nu uit elke tak van de regering en uit elke hoek van dit land en ze luidt: jullie zijn te ver gegaan", zei de Democratische senator Patrick Leahy.

De oprichting van het adviescomité was een rechtstreeks gevolg van het lekken van NSA-informatie door klokkenluider Edward Snowden. De voormalige NSA-medewerker is sindsdien op de vlucht. Hij kreeg tijdelijk asiel in Rusland.