CD&V wil wisselmeerderheid voor alcoholplan

CD&V wil het federale alcoholplan desnoods zonder coalitiepartner Open VLD doordrukken. "Kom naar het parlement en we gaan u steunen", stelde Kamerlid Nathalie Muylle voor aan minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS).

De minister kreeg eerder deze week geen groen licht voor haar plan om alcoholmisbruik te bestrijden. Voor Open VLD ging zelfs een afgezwakte versie nog op een aantal punten te ver. Vooral het verbod om alcohol te verkopen via automaten is de liberalen een doorn in het oog.

Met 800.000 Belgen die kampen met overmatig alcoholgebruik, wat de overheid jaarlijks 4,2 miljard euro kost, vindt Muylle die opstelling van Open VLD "schandalig". Ook Onkelinx betreurde het uitblijven van een akkoord, maar sluit uit dat er nog meer toegevingen gedaan zouden worden in de zoektocht naar een compromis.

Dan maar een wisselmeerderheid, vindt CD&V. De goedkeuring van de nieuwe euthanasieregels, buiten hun wil om, zit de christendemocraten nog hoog. Voorzitter Wouter Beke zei toen al dat wisselmeerderheden dan ook maar op andere vlakken moeten kunnen.

Muylle voegt nu de daad bij het woord. "Voor ons is dit een ethisch thema", klonk het vandaag in de plenaire Kamer. "Kom naar het parlement en we gaan u steunen. En ik hoop dat er nog veel gezond verstand zal zijn in dit parlement."

Minister Onkelinx ging niet in op het voorstel van CD&V. Wel verzekerde ze alle maatregelen uit het plan te zullen treffen die binnen haar exclusieve bevoegdheden vallen. Het gaat onder andere om het vergemakkelijken van de inspectie.