EU-top denkt na over defensiesamenwerking

In Brussel is deze namiddag de Europese top gestart. De leiders van de lidstaten denken na over een samenwerking op vlak van defensie. De andere thema's die aan bod komen zijn de Europese bankenunie en het economisch toezicht op de lidstaten.
ALAIN JOCARD

De Europese top is om 15 uur deze namiddag gestart in Brussel. Het eerste punt op de agenda is het thema defensie. Er wordt bekeken of Europa op vlak van defensie meer kan gaan samenwerken dan nu het geval is. De leiders willen samen in nieuw militair materieel zoals drones of tankvliegtuigen investeren. Voort willen ze ook een gezamenlijke strategie uitschrijven over veiligheid op zee en op het internet.

De Britse premier David Cameron vindt een samenwerking een goed idee, maar de beslissing moet voor hem bij de nationale regeringen blijven.

Tijdens de top heeft Frankrijk steun gevraagd aan de lidstaten voor de militaire operaties die ze uitvoeren in West-Afrika. "Bijna iedereen staat achter mij", zegt president François Hollande.

Contracten tussen lidstaten en Europese Commissie?

Voort zullen de Europese leiders een nieuw instrument bestuderen dat het economisch beleid van de lidstaten beter op elkaar moet afstemmen. Vooral de Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat de structurele hervormingen op gebied van arbeidsmarkt niet snel genoeg gaan in sommige lidstaten. Daarom stelt ze een contract voor dat de lidstaten zouden afsluiten met de Europese Commissie. In ruil zouden ze op financiële stimuli kunnen rekenen. Heel wat landen staan erg sceptisch tegenover dat idee. Het ziet er dan ook naar uit dat het invoeren van de contracten niet voor de verkiezingen van 2014 zal gebeuren.

Premier Elio Di Rupo (PS) toonde zich voor de aanvang van de top ook al voorzichtig over het idee. "We moeten heel duidelijke doelstellingen hebben op Europees vlak, maar we moeten de staten veel ruimte en vrijheid laten om de maatregelen te nemen, met de sociale partners en met het parlement", zegt hij.

Noodfonds voor banken

Nog op de agenda staat de bankenunie. Gisterenavond hebben de ministers van Financiën van de lidstaten in een Europese Raad een akkoord bereikt over een noodfonds voor banken die failliet dreigen te gaan. Het geld van dat fonds zal van de banken zelf komen. Zo zouden de belastingbetalers in de toekomst niet meer moeten opdraaien voor failliete banken, zeggen de ministers. Dat fonds zal verder besproken worden op de top.

Di Rupo toont zich tevreden over het akkoord, maar vindt wel dat de uitbouw van het fonds teveel tijd in beslag zal nemen. "Het kost tijd. Tien jaar is een beetje lang. In vergelijking met 2008 is het zeker een verbetering, maar ik ben ervan overtuigd dat we verder moeten gaan", zegt hij.

Deze Europese top zal de Europese agenda bepalen voor de laatste maanden voor de Europese verkiezingen in mei.