Europa weer een stap dichter bij een bankenunie

De Europese ministers van Financiën zijn het gisteravond in Brussel na meer dan 12 uur onderhandelen eens geraakt over een eengemaakt systeem voor de aanpak van kapseizende banken. Het systeem vormt de kern van de Europese bankenunie, het megaproject dat moet vermijden dat de belastingbetaler nog langer opdraait voor failliete banken.
De Nederlandse minister van Financiën Dijsselbloem en zijn Italiaanse collega Saccomanni.

Volgend najaar neemt de Europese Centrale Bank het toezicht over de banken in de eurozone over. Het gisterenavond bereikte akkoord beslaat het afwikkelingsmechanisme dat in gang moet schieten wanneer de computers in Frankfurt een falende bank opmerken.

Het akkoord kwam er pas in de vroege uurtjes maar de Europese ministers van Financiën reageerden stuk voor stuk enthousiast. "Een belangrijke stap vooruit", zo zei minister Koen Geens (CD&V). De eurocommissaris voor Interne Markt Michel Barnier had het over "een revolutionaire wending in de Europese financiële sector". "Belastingbetalers zullen niet langer de rekening betalen wanneer banken fouten maken. Dit beëindigt het tijdperk van massale bail outs." Barnier verwees de voorbije maanden regelmatig naar het Dexia-dossier om het belang van het afwikkelingsmechanisme te onderstrepen.

De Europese ministers van Financiën spraken ook af dat een Europese autoriteit in de toekomst moet beslissen hoe een bank gecontroleerd ontmanteld kan worden. Barnier benadrukte gisteren dat de besluitvorming hierover in laatste instantie nog aanzienlijk vereenvoudigd was. Ook dat was namelijk een punt voor bezorgdheid. Met een te complex afwikkelingssysteem zou de verkoop, herstructurering of gecontroleerde sluiting van een bank immers niet in het bestek van een weekend afgehandeld kunnen worden, hetgeen bij banken vitaal is.

Europees fonds van 55 miljard euro

Voor de kosten kan beroep worden gedaan op een gemeenschappelijk, door de banken gespijsd fonds. Dat fonds zal over een periode van tien jaar uitgebouwd worden. In afwachting wordt het fonds opgedeeld in nationale entiteiten die gevuld worden door de banken van een land en ook enkel gebruikt kunnen worden voor die banken. Het is de bedoeling om uiteindelijk nog een grote entiteit over te houden, een echt Europees fonds met daarin zo'n 55 miljard euro.

Eerder op de dag raakten de onderhandelaars van de lidstaten en het Europees Parlement het al eens over de bescherming van de spaartegoeden tot 100.000 euro. Ook dat is een belangrijke pijler van de toekomstige bankenunie.

De bankenunie moet het vertrouwen in de Europese financiële sector aansterken, de kredietverlening aan bedrijven verbeteren en bijdragen aan een heropleving van de economie.