Geen krediet meer voor wie meer dan 1.000 euro achterstand heeft

De ministerraad heeft op voorstel van minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) een aantal nieuwe regels rond het consumentenkrediet goedgekeurd. Momenteel hebben 319.042 landgenoten achterstal van betaling bij dergelijke kredieten en dat moet naar omlaag.

De Belgen hadden vorig jaar voor ruim 21 miljard euro aan leningen uitstaan voor de aankoop van onder meer auto's, elektronica en reizen. Het aantal kredietnemers met betalingsachterstand is opgelopen tot 319.042, voor een totaal bedrag van 1,78 miljard euro. "Schuldenoverlast is de nieuwe vorm van armoede", zegt Johan Vande Lanotte. "Vroeger was je arm omdat je inkomen niet volstond, vandaag is dat steeds vaker omdat je te veel schulden hebt gemaakt."

Afgelopen week nog kwam er felle kritiek op een reclamecampagne van staatsbank Belfius, waarin een lening werd aangeprezen om naar het WK voetbal in Brazilië te reizen. Dergelijke reclame wordt niet verboden, maar het wordt wel verhinderd om korting te geven op een product op voorwaarde dat er een krediet wordt aangegaan. Ook kredieten trachten te verkopen via post, telefoon of email wordt verboden. Bovendien moet de boodschap "Let op, geld lenen kost ook geld" voortaan in iedere kredietreclame worden vermeld.

Om consumenten niet nog dieper in de put te duwen, zal voortaan geen nieuw krediet meer worden toegekend aan wie een achterstand heeft van meer dan duizend euro. Wie een kleinere achterstand heeft, kan nog wel een krediet krijgen mits motivering van de kredietgever. Die kredietgever moet voortaan een vergunning aanvragen waaraan duidelijke vereisten zijn gekoppeld.

De FOD Economie zal de toepassing van de nieuwe regels controleren met mystery shoppers. De minister hoopt de wet in februari door het parlement te krijgen.