Jonge Amerikaan wint Picasso met lotje van 100 euro

De Amerikaan Jeffrey Gonano (25) heeft "L'homme au gibus" ("Man met klaphoed"), een werk van Pablo Picasso uit 1914, gewonnen met een lotje van 100 euro. Het werk was de hoofdprijs van een online tombola waarvoor 50.000 lotjes verkocht werden aan 100 euro per stuk. De waarde van het werk wordt op 1 miljoen dollar (730.000 euro) geschat.
Olivier Picasso naast het werk

Het geld dat met de loterij is opgehaald, is bestemd voor een tewerkstellingsproject in Tyrus (een Libanese stad die door de VN tot werelderfgoed is verklaard) en voor een onderzoeksinstituut in Beiroet.

Gonano was naar eigen zeggen op zoek naar een kunstwerk toen hij in een artikel het verhaal van de loterij las. Ondanks de hoge waarde van het werk, gaat hij het voorlopig niet verkopen.

Olivier Picasso, de kleinzoon van de kunstenaar, maakte zelf reclame voor de actie. Volgens hem zou zijn grootvader het fantastisch gevonden hebben dat zijn werk een goed doel zou dienen. "Mijn grootvader was in alles een pionier, in zijn liefdesleven, in zijn kunst, dus ik ben zeker dat hij ook dit gesteund zou hebben."