Keniaanse neushoorns krijgen chip in strijd tegen stroperij

In het Keniaanse natuurreservaat Masai Mara hebben enkele zwarte neushoorns een oormerk en een microchip in hun hoorn gekregen. Dat meldt het Wereldnatuurfonds (WWF). De technologie moet helpen om de stroperij te bestrijden. Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Milieu laat weten dat in Zuid-Afrika dit jaar al bijna 1.000 neushoorns illegaal zijn gedood.

Sinds begin dit jaar werden in Kenia 21 neushoorns gedood voor hun kostbare hoorn. WWF leverde daarom chips en scanners aan het Oost-Afrikaanse land zodat de neushoorns beter kunnen worden gevolgd.

In de loop van volgend jaar krijgen alle 1.030 witte en zwarte neushoorns er een chip en oormerk. De inschakeling van technologie is een belangrijk wapen in de strijd tegen neushoornstropers. Op die manier wordt het ook mogelijk om in beslag genomen hoorns aan een gestroopt dier te koppelen, aldus WWF.

"Stropers van bedreigde diersoorten worden steeds ingenieuzer om aan de massale vraag naar hoorn te voldoen. Het is van groot belang dat ook Kenia technische hoogstandjes inzet om de toekomst van de neushoorn zeker te stellen", zegt Mohammed Awer van WWF Kenia. De illegale handel in bedreigde dieren is voor criminele bendes een miljardenbusiness.

1.000 dode neushoorns

In 2012 werden in heel Afrika ongeveer 745 neushoorns gestroopt. De meeste neushoorns, 668 dieren, werden gedood in Zuid-Afrika. Dit jaar zijn in dat land intussen al bijna 1.000 neushoorns gedood. Dat heeft het Zuid-Afrikaanse ministerie van Milieu vandaag bekendgemaakt.

"Het aantal neushoorns dat het slachtoffer werd van stroperij sinds januari 2013 staat nu al op 946", staat te lezen in een communiqué van het ministerie. De vraag in Azië naar de hoorn van de neushoorn, die zonder enige wetenschappelijke onderbouwing gebruikt wordt in traditionele geneeskunde of als afrodisiacum, doet het afslachten van de dieren toenemen.

In 2007 werden slechts 13 neushoorns illegaal gedood in Zuid-Afrika, maar dat aantal stijgt elk jaar sterk. Internationale bendes met gesofisticeerd materiaal nemen de dieren vanuit helikopters in het vizier, waarna jagers de hoorn van de nog levende dieren afsnijden. Dit jaar werden al 330 personen gearresteerd voor dergelijke misdrijven.

Tot nu toe konden de criminelen vaak aan de veiligheidsdiensten ontkomen, ook al werden er soldaten ingezet in het wereldbekende Krugerpark dat het doelwit was van verschillende aanvallen. Volgens het ministerie blijft het park het grootste doel van de stroperij van neushoorns in Zuid-Afrika, met al 573 dode dieren sinds 1 januari 2013.

Ongeveer 80 procent van de neushoornpopulatie van de wereld bevindt zich in Zuid-Afrika. Hun totale aantal wordt geschat op 25.000. De hoorns van de dieren zijn opgebouwd uit keratine, net zoals menselijk haar en nagels.