Pediaters eisen intensieve zorg op kindermaat

"Het lijkt zo vanzelfsprekend dat ieder kind recht heeft op de beste medische zorg, maar niet in België." Dat schrijven 24 pediaters in een open brief gericht aan minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) die vandaag in De Morgen gepubliceerd is. De pediaters zeggen dat het politieke getalm om de pediatrische zorg te hervormen kinderlevens kost.

De 24 leden van de Belgische Vereniging kinderintensivisten eisen in hun open brief een intensieve zorg op kindermaat. "Ondanks het bestaan van hoog gespecialiseerde pediatrische intensieve zorgafdelingen, komt het frequent voor dat kinderen worden behandeld op een afdeling zonder garantie op permanente pediatrische intensieve zorgervaring", schrijven ze in de brief. Ze zijn het beu dat het nog steeds niet wettelijk vastligt naar welke ziekenhuizen de meest zieke kinderen moeten. Dat is volgens hen in groot contrast met onze buurlanden.

"Medische zorg kinderen anders dan voor volwassenen"

Een op de vier patiëntjes komt op een dienst Intensieve Zorg (IZ) terecht die niet gespecialiseerd is in het behandelen van de allerjongsten, zo schrijft de krant. In België zijn er slechts zeven ziekenhuizen die, weliswaar officieus, gespecialiseerde zorg aanbieden voor kinderen in kritieke toestand. In de praktijk bieden bijna zestig ziekenhuizen IZ-plaatsen aan voor kinderen.

"De medische zorg voor kinderen is erg verschillend aan die voor volwassenen", schrijven de pediaters nog in hun brief. "Kinderen reageren verschillend op ziekte en trauma's, maar ook op de behandeling en de medicatie. In de meeste westerse landen wordt deze activiteit zoveel mogelijk gecentraliseerd en worden kinderen enkel opgenomen op gespecialiseerde diensten intensieve zorg voor kinderen."

"Geen duidelijke wetgeving"

Hoe vaak het fout loopt, is niet duidelijk. "Doordat er geen duidelijke wetgeving of systematische registratie is, kennen we die cijfers niet", zegt Annick De Jaeger, afdelingshoofd IZ-pediatrie van het UZ Gent, in De Morgen. "Maar het gebeurt, neem dat van mij aan. Anders zouden we niet op de barricades staan." Volgens haar is wel berekend dat in verhouding in Vlaanderen meer kinderen boven de drie jaar sterven in ziekenhuizen zonder aangepast aanbod.

Begin dit jaar beloofde minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) een hervorming van de pediatrische zorg en een intensieve zorg op kindermaat. "Daar horen we momenteel niets meer van", zegt De Jaeger. "Er moet een einde komen aan die eindeloze onderhandelingen."

Onkelinx benadrukt in de krant dat een ontwerp van Koninklijk Besluit voor een nieuw zorgprogramma klaarligt, maar dat er binnen de sector nog discussie bestaat over de tekst. Het ontwerp zou er volgend jaar moeten komen.