Poetin verleent Michail Chodorkovski gratie

De Russische president Vladimir Poetin kondigt gratie aan voor voormalig oliemagnaat Michail Chodorkovski. Dat meldt het persagentschap Itar-Tass. De oppositieleider zat sinds 2005 in de cel wegens belastingontduiking en fraude.
AP2013

"Het gratiedecreet zal binnenkort worden ondertekend", laat Poetin weten.

Michail Chodorkovski zit in de cel voor fraude en verduistering bij het oliebedrijf Lukos. Op het moment van zijn arrestatie werd hij als de rijkste mens van Rusland beschouwd. Zijn gevangenisstraf loopt normaal tot 2016.

Zelf heeft hij altijd beweerd dat hij eigenlijk een politieke gevangene is en dat hij gevangen zit omdat hij een te gevaarlijke tegenstander was voor Vladimir Poetin. Hij financierde namelijk onder meer enkele oppositiepartijen.

Twee jaar geleden oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens al dat er fouten zijn gebeurd bij de arrestatie van Chodorkovski en tijdens zijn voorhechtenis. De Russische staat werd toen veroordeeld tot een forse schadevergoeding.

Het nieuws van de presidentiële gratieverlening komt er twee dagen nadat de Doema, het Russische Lagerhuis, een amnestiedecreet heeft aangenomen. Die amnestie kadert dan weer in de viering van 20 jaar Russische grondwet.