Rebellen veroveren Zuid-Soedanese stad Bor

In Zuid-Soedan hebben rebellen de strategische belangrijke stad Bor heroverd op het leger. Het gaat om militairen die trouw zijn aan de vroegere vicepresident Riek Machar. Bij geweld in Bor en de hoofdstad Juba zijn de voorbije dagen al zeker 500 doden en 800 gewonden gevallen. De Verenigde Naties hebben de hulp ingeroepen van de Oegandese president Yoweri Museveni om te bemiddelen in het conflict.

Het conflict in Zuid-Soedan, een machtsstrijd tussen de huidige president Salva Kiir en gewezen vicepresident Riek Machar, escaleerde vijf dagen geleden. Beiden behoren tot andere bevolkingsgroepen. Machar werd door zijn rivaal beschuldigd van een poging tot staatsgreep en is sindsdien op de vlucht.

Volgens Kiir heeft de machtige oud-legerchef Peter Gadet gisteren met zijn troepen in opdracht van Machar een aanval uitgevoerd op Bor. "Er is ook vannacht nog geschoten. We hebben geen nieuws over slachtoffers of vluchtelingen in Bor omdat de gevechten nog aan de gang zijn", zei een woordvoerder van de Zuid-Soedanese regering. Ook in Juba wordt nog steeds gevochten.

VN roept op tot dialoog

Duizenden mensen zijn op de vlucht voor het geweld. Volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon hebben 20.000 Zuid-Soedanezen hun toevlucht gezocht tot de VN-gebouwen in Juba.

Ban heeft opgeroepen tot een politieke dialoog in Zuid-Soedan en heeft de president van buurland Oeganda gevraagd om te bemiddelen in het conflict. Er zou ook een Oegandese minister afgevaardigd worden naar de bemiddelingspoging van de Afrikaanse Unie.

Groot-Brittannië kondigde vandaag aan dat het zijn landgenoten gaat evacueren uit Zuid-Soedan. Volgens Buitenlandse Zaken in Londen hebben zo'n 150 Britten contact opgenomen met de ambassade. Een Brits vliegtuig is op weg naar de hoofdstad Juba. Gisteren brachten de Verenigde Staten al 120 diplomaten en andere landgenoten in veiligheid.