Zet Brazilië de VS een hak met legeraankoop?

Brazilië heeft een contract van 4,5 miljard dollar gesloten met de Zweedse constructeur Saab voor de levering van 36 gevechtsvliegtuigen. Nochtans was ook de Amerikaanse constructeur Boeing een grote favoriet om het contract binnen te halen. Volgens sommigen zet Brazilië de VS op die manier een hak wegens het NSA-afluisterschandaal.
AP2013

Het contract tussen Brazilië en Saab zou een van de grootste zijn in de zogenoemde opkomende industrielanden. De keuze voor Saab is volgens sommige analisten verrassend, omdat ook de Amerikaanse constructeur Boeing en de Franse constructeur Assault Aviation kandidaat waren. Velen hadden gedacht dat één van beide het contract zou binnenhalen.

Er wordt dan ook vermoed dat het hele NSA-afluisterschandaal de kansen van Boeing getorpedeerd heeft. Klokkenluider Edward Snowden maakte namelijk bekend dat de NSA de telefoongesprekken van de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff (foto) consequent afluisterde.

Volgens David Fleischer, een politieke wetenschapper aan de Universiteit van Brasilia, ging de voorkeur van Rousseff nochtans uit naar een contract met Boeing, zo vertelde hij aan de BBC. "Velen dachten dat ze het contract zou aankondigen tijdens haar bezoek aan Washington."

Maar Rousseff zegde haar bezoek aan de VS, gepland in oktober, af en de beslissing over het contract werd uitgesteld. Nu blijkt dat het contract niet naar Boeing of Dassault gaat, maar dus naar het Zweedse bedrijf Saab.