"2013 was niet het slechtste jaar van mijn presidentschap"

Tijdens een eindejaarstoespraak heeft de Amerikaanse president Barack Obama suggesties dat hij het slechtste jaar van zijn presidentschap achter de rug heeft, van tafel geveegd. Wel gaf hij toe dat er "vanzelfsprekend" enkele "frustraties" zijn geweest. Volgens Obama wordt 2014 het jaar van de "doorbraak" voor de Amerikaanse economie.
AP2013

Voor Obama is 2013 geen makkelijk jaar geweest. Sinds hij in januari zijn tweede ambtstermijn aanvatte, was er de gevreesde "government shutdown", draaide de lancering van de universele gezondheidszorg volledig in de soep en werd de NSA in verlegenheid gebracht door gelekte documenten die op grootschalige spionage wereldwijd wijzen.

Toch ontkende Obama in zijn eindejaarstoespraak dat hij het slechtste jaar van zijn presidentschap achter de rug heeft. "Als ik het voorbije jaar overschouw, moet ik vanzelfsprekend bekennen dat er enkele frustraties zijn geweest", zei hij. "Ik wou dat het Congres wat meer doortastend had gehandeld." Zo betreurde hij dat een strengere wapenwet in de nasleep van het drama in Newtown door het parlement fel werd afgezwakt.

"Het jaar van de doorbraak"

Ook het feit dat de migratiehervormingen niet op schema zitten, noemde hij "frustrerend". Hij hield echter vol dat er signalen zijn dat het Huis van Afgevaardigden (waar de Republikeinen in de meerderheid zijn) alsnog bereid is de migratiewetgeving volgend jaar te herzien.

In de nasleep van het schandaal rond de NSA verklaarde hij dat hij in januari op basis van aanbevelingen van een commissie van het Witte Huis een "definitief standpunt" zal innemen over hoe de grootschalige spionage kan worden beteugeld.

Hij verdedigde ook nog de universele gezondheidszorg die sinds 1 oktober in voege is, maar die de voorbije maanden geregeld in de soep draaide. Nochtans liep de officiële website van "Obamacare" vandaag nog verschillende keren helemaal vast.

Tot slot trok Obama zich op aan de voorzichtige signalen dat de Amerikaanse economie zich aan het herstellen is. Hij benadrukte ook dat dat vooruitzichten op dat vlak goed zijn. "2014 wordt het jaar van de doorbraak voor onze economie", meende hij.

Meest gelezen