"Broken circle" in de running voor een Oscar

De Belgische Oscarinzending "The broken circle breakdown" is een van de negen films op de shortlist voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Op 16 januari maakt de Academy of Motion Picture Arts and Sciences de vijf genomineerden voor de prestigieuze onderscheiding bekend.

"The broken circle breakdown" kan begin volgend jaar in de voetsporen van "Rundskop" treden. Die film van Michaël R. Roskam met Matthias Schoenaerts sleepte in 2012 een nominatie voor de Oscars in de wacht.

Veerle Baetens en Johan Heldenbergh vertolken de hoofdrollen in "The broken circle breakdown" van regisseur Felix van Groeningen. De film is gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels en vertelt het verhaal van een koppel dat zijn jonge dochter verliest aan de gevolgen van kanker.

Een van de grote favorieten voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film, is niet weerhouden in de lijst van negen. "Wadjda" van Haifaa Al Mansour uit Saudi-Arabië werd door kenners naar voor geschoven als de te kloppen film.

Op 16 januari weet Felix van Groeningen of hij begin maart naar de VS mag reizen om het gala van de Oscars bij te wonen. Dan worden alle genomineerden voor de 86e editie van de Academy Awards bekendgemaakt.

De negen films op de shortlist

BELGIE - THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN (Felix van Groeningen)
Bosnië & Herzegovina - An episode in the life of an iron picker (Danis Tanovic)
Cambodja - The missing picture (Rithy Panh)
Denemarken - Jagten (Thomas Vinterberg)
Duitsland - Zwei Leben (Georg Maas, Judith Kaufmann)
Hongkong - The grandmaster (Wong Kar Wai)
Hongarije - The notebook (Janos Szasz)
Italië - La grande bellezza (Paolo Sorrentino)
Palestijnse gebieden - Omar (Hany Abu-Assad)