"De spaarder is de grote winnaar van dit akkoord"

Open VLD reageert tevreden op het akkoord dat de federale regering vanavond heeft bereikt over de hervorming van de banksector in ons land. "De spaarder is de grote winnaar van dit akkoord", meent voorzitter Gwendolyn Rutten. "Financiële speculatie met spaargeld van de burger wordt onmogelijk", verduidelijkt PS-voorzitter Paul Magnette. Groen-Kamerlid Meyrem Almaci heeft het over een "schijnhervorming"

"De spaarder is de grote winnaar van dit akkoord. Het spaargeld is beschermd en aan de spaarboekjes van mensen wordt niet geraakt," zegt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten in een eerste reactie op het akkoord over de hervorming van de banksector.

"Boven alles pakken we op een structurele manier de problemen in de banksector aan, zodat we nooit meer moeten meemaken dat mensen de prijs betalen voor banken die overkop gaan. Banken die in de problemen komen zullen niet langer de hele samenleving kunnen meeslepen in hun val en dat is een bijzonder goede zaak," zegt Rutten.

Ze feliciteert ook minister van Financiën Geens (CD&V) omdat hij een bijzonder complex dossier tot een goed einde heeft gebracht. Nochtans bood Open VLD aanvankelijk veel tegenstand tegen de oorspronkelijke plannen van minister Geens.

"België is een pionier"

Ook de PS is blij met het akkoord. "Voor de PS was een hervorming van de banksector cruciaal voor deze regering", zegt voorzitter Paul Magnette. "Dankzij dit akkoord kan het spaargeld van de burger niet langer worden gebruik voor financiële speculatie. Voortaan zal het als een goede huisvader worden beheerd, in dienst van onze economie, onze kmo's en het creëren van werkgelegenheid."

Magnette wijst er ook op dat bancaire activiteiten waarmee wel nog speculatie is gemoeid, voortaan in een afzonderlijke juridische entiteit moeten worden ondergebracht. Ook de lonen van topbankiers van banken die een staatslening of een staatsgarantie genieten, worden aan banden gelegd.

"Deze hervorming maakt van België een pionier in de bancaire regelgeving", besluit hij. "Ik hoop dat ons land een voorbeeld kan zijn voor andere landen en bij uitbreiding voor de Europese Unie."

"Regering heeft niks geleerd uit bankencrisis"

"De bankenwet waarover de regering een akkoord heeft bereikt is een schijnsplitsing", waarschuwt Groen-Kamerlid Meyrem Almaci dan weer. "Deze schijnsplitsing draagt kiemen van een volgende crisis. Het is onbegrijpelijk dat de Belgische regering niet kiest voor een echte splitsing van spaar- en zakenbanken, en blijft vasthouden aan het model van een universele bank", meent ze. "Alleen een zuivere splitsing is de enige garantie om spaargelden van mensen te beschermen en nieuwe bankencrisis te vermijden. De burger zal het gelag andermaal moeten betalen. De grootbanken zijn vandaag de echte winnaar".

Als risicovolle activiteiten verkeerd gaan en de bank in de problemen komt, dan moet de overheid nog altijd tussenkomen op het spaargeld te redden, meent Almaci, die vaststelt dat de regering blijkbaar niets geleerd heeft uit de bankencrisis. "Deze ontstond doordat de banken te wild speculeerden. De regering kiest net zoals Duitsland en Frankrijk voor een schijnhervorming van de banken zonder duidelijke splitsing. Men blijft krampachtig vasthouden aan het model van universele banken die de onverzoenbare rollen van zakenbank, depositobank en verzekeraar combineren", aldus Groen.