"Deur blijft open voor bevolking Oekraïne"

Op de top van de Europese Unie was de ergernis over de politieke keuzes van Oekraïne duidelijk merkbaar. Eerder deze week raakte bekend dat Oekraïne een samenwerkingsakkoord met Rusland heeft gesloten, in ruil voor Russische steun.

"De deur blijft open voor de bevolking van Oekraïne, maar niet voor de regering", liet de Litouwse presidente Dalia Grybauskaitė optekenen. Litouwen neemt momenteel het voorzitterschap van de Unie waar.

De EU ziet met lede ogen aan hoe de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj Rusland en Europa tegen elkaar uitspeelt om zoveel mogelijk financiële middelen voor zijn land los te krijgen. Oekraïne zit in zeer woelig economisch vaarwater.

De voorzitter van de Europese Raad zegt grosso modo hetzelfde als Litouwen, maar in iets mildere bewoordingen. "De deur blijft voor ons open", zegt Herman Van Rompuy. "We hebben gezien hoe sterk het verlangen van het volk is om aan te sluiten bij de Europese Unie. Wij willen aan die stem gehoor blijven geven, maar het is natuurlijk aan de regering om een beslissing te nemen."

Met andere woorden: Europa is ontstemd, maar blijft bereid om met Oekraïne een associatieverdrag te sluiten. Volgens Van Rompuy is het aanbod van de Europese Unie in het "langetermijnbelang" van Oekraïne. "Sommige studies tonen zelfs aan dat het bbp van Oekraïne erdoor met 6 procent kan toenemen", zegt hij. "Wat Rusland voor ogen heeft", laat Van Rompuy verstaan, "is niet meer dan het vermijden van een kortetermijncrisis."